torsdag 10 oktober 2019

Varför ska man köpa ekologiska kläder?

Varför ska man köpa ekologisk kläder?

Det finns flera anledningar att köpa ekologiska kläder.
För miljön: Ekologiskt odlad bomull, eller andra ekologiska material som t.ex. Hampa gör att belastningen på miljön för att tillverka klädesplagget blir mindre. Ekologisk tillverkning av plagget gör att man dessutom slipper kemikalier som kan komma ut i miljön från färgning eller annan behandling av tyget.
För din och andras hälsa: Ett ekologiskt plagg som inte har färgats eller behandlats med några miljö- eller hälsofarliga kemikalier är tryggt för dig eller dina barn. Dessutom gör ditt val av ett ekologiskt plagg att du stöder att odlare och textilarbetare får ett bra arbetsklimat där deras hälsa inte äventyras.

Har du hört motargument som att "man vet ändå inte om de verkligen är ekologiska" eller "ekologiska kläder är så dyra"?

Det är sant att det är svårt att veta hur ursprunget för ett klädesplagg verkligen är och hur det har tillverkats. Det är därför som det är viktigt med pålitliga märkningar. Om ett plagg som är märkt med GOTS (Global Organic Textile Standard) visar det att hela kedjan från odling till färgdigt plagg är kontrollerad av en utomstående organisation. Du får alltså en bekräftelse utöver tillverkarens egna påstående om att plagget är ekologiskt.
När ett plagg är GOTS-märkt vet man också att det finns kontroll på att tillverkningen är etisk och att arbetarna har skäliga löner och godkända arbetsförhållanden.

Istället för att undra varför ekologisk kläder är dyra kanske man bör vända på frågan och undra varför vissa andra kläder är så billiga? Kanske är det så att det är de billiga kläderna som är dyrast, det är  bara inte du som betalar priset.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar